Mäta pieporná – bylinka do drinku a na lepšie trávenie

 

Mäta pieporná patrí medzi najpoužívanejšie liečivé rastliny na svete.

 

Poznali ju už v starom Egypte. Opísal ju aj básnik Ovidius vo svojom diele, ako symbol pohostinnosti - nesmela chýbať pri žiadnej slávnosti. V tradičnej čínskej medicíne sa mäta používa viac ako tritisíc rokov. Liečivé účinky mäty popisuje aj vynikajúci stredoveký herbár Dr. Mathioliho z roku 1562.

 

Alternatívnna liečba

Mäta pieporná výrazne tlmí nafukovanie a kŕčovité bolesti v tráviacom aparáte a zlepšuje trávenie. Priaznivo ovplyvňuje funkcie žlčníka. Mierne znižuje krvný tlak a mierne stimuluje centrálnu nervovú sústavu. Pri katare horných ciest dýchacích je máta vhodná na inhaláciu ako aromaterapia.

 

Osvedčili sa aj kúpele z mäty pri psychickej labilite, reumatizme a niektorých kožných ochoreniach. V zmesi s inými rastlinami môže pôsobiť aj ako sedatívum. Účinnosť závisí predovšetkým od silice (oleja), ktorá priamym pôsobením na hladké svalstvo vyvoláva silnú spazmolýzu. Silica zvyšuje vylučovanie žlče. Patrí tiež medzi výborné korigens chuti a vône.

 

Vhodná je pri akútnych a chronických gastritídach (zápal, podráždenie alebo erózia sliznice žalúdka) a enteritídach (zápal tenkého čreva), kolikových ťažkostiach žalúdočnej a črevnej oblasti, pri nadúvaní a chronických cholecystopatiách (nešpecifická choroba žlčníka). Pre kúpele z mäty postačí malá hrsť, množstvo, ktoré vojde do dlane. Nie je potrebná vysoká koncentrácia.

 

Mäta je nevhodná na dlhodobé užívanie, zvlášť pri podávaní vyšších dávok. Je preto vhodné ju miešať do bylinných zmesí. Možné sú aj prejavy alergie na mentol, ktoré môžu mať pomerne búrlivý priebeh. Na mentol sú veľmi citlivé deti.

 

Prírodná medicína - recepty: 

Recept na odstránenie zápachu z úst:

Pripravíme si zmes mäty piepornej, harmančeka pravého a šalvie lekárskej. Jednu hrsť bylinnej zmesi dáme do 500 ml studenej vody, zohrejeme a varíme 5 minút na miernom plameni. Krátko vylúhujeme a precedíme. Kloktáme aspoň 2-krát denne a občas vyplachujeme ústa.

 

Recept na čaj (podľa Trebenovej):

Jednu vrchovatú čajovú lyžičku mäty piepornej zalejeme šálkou prevarenej vody (250-300 ml) a lúhujeme pol minúty. Precedíme a pijeme jednu až tri šálky denne, po dúškoch.

 

Recept na kúpeľ pri opuchnutých a unavených nohách:

Hrsť listov mäty priepornej zalejeme 1 litrom prevarenej vody, prikryjeme a lúhujeme 15 minút. Precedíme. Doba kúpeľa by mala byť asi 10 minút.

 

Recept na bylinné víno (podľa Trebenovej):

Pripravíme si bylinnú zmes. Zmiešame po 20 gramov bedrovníka lomikameňového, brečtanu popínavého, chmeľu otáčivého, mäty piepornej, repíka lekárskeho a paliny pravej. Tri polievkové lyžice tejto zmesi namáčame na 12 hodín do 1 litra jablčného vína alebo muštu.

 

Potom výluh privedieme k varu, odstavíme, necháme pol minúty vylúhovať, precedíme a teplý nalejem do termosky. Pri žlčníkových kameňoch užívame každú hodinu po 1 polievkovej lyžici bylinného vína.

Mätový olej

Silica (Oleum menthae piperitae) sa získava destiláciou z čerstvej mäty piepornej. Je to bezfarebná alebo slabo žltá tekutina charakteristickej vône a osviežujúco chladivej chuti. Podstatnú zložku silice (oleja) tvorí voľný alebo viazaný mentol (50-70%). Používa sa ako čuchové a chuťové korigens, stomachikum (podporuje chuť do jedla), choleretikum (podporuje tvorbu a vylučovanie žlče), cholagogum (zvyšuje vylučovanie žlče alebo urýchľuje vyprázdňovanie žlčníka), má spazmolytické a antiseptické vlastnosti.

 

Mentol sa izoluje zo silice. Vyvoláva na koži pocit chladu a to tým, že špecificky dráždi nervové zakončenia pre chlad. Pôsobí aj slabo antisepticky, odstraňuje pocity svrbenia, znižuje sekréciu žliaz, pôsobí karminatívne (znižuje plynnatosť) a protidávivo.

 

Používa sa ako zložka mazadiel proti reumatizmu, pri neuralgiách a migrénach, do inhalačných prípravkov pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Tvorí aj zložku zubných pást, ústnych vôd, kloktadiel, kozmetiky, žuvačiek, aromatizuje tabakové výrobky a pod.

 

Mentol sa nesmie používať pre dojčatá a deti – vyvoláva asfyxiu (nedostatočné dýchanie, dusenie sa) a dyspnoe (dýchavica, pocit nedostatku vzduchu).

 

Ako mäta vyzerá

Mäta pieporná je trváca rastlina vysoká 30-50 cm. Listy sú kopijnaté a zubovité. Kvety sú v podobe klasu, starorúžovej až nafialovelej farby. Celá rastlina vonia mentolom. Mäta pieporná sa v prírode vyskytuje veľmi výnimočne. Skôr nablízku miest, kde bola kedysi pestovaná.

 

Mäta pieporná je asi trojnásobným krížencom druhov mäty - mentha longifolia, mentha rotundifolia a mentha aquatica. Najbližším príbuzným druhom mäty piepornej je lesná mäta dlholistá (Mentha longifolia L.)

Ako mätu zbierame

Pre fytoterapeutické účely sa používa usušená kvitnúca vňať mäty piepornej (Herba et folium menthae piperitae). List alebo vňať zbierame v čase kvitnutia rastliny. Najvhodnejšie je to na začiatku mája, v júli až auguste, najlepšie okolo desiatej hodiny dopoludnia. Na začiatku kvitnutia je obsah silice najvyšší. Pach rastliny je po zmädlení v ruke silný – mentolový. Chuť má mäta korenistú a potom chladivú.

 

Účinné látky a zloženie

Hlavnou účinnou látkou je mentolová silica (0,5-4 %). Obsahuje mentol, mentolové estery, mentón, mentofurán, iné monoterpény, malé množstvá seskviterpénov, triesloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Dobrá kvalita rastliny závisí od proveniencie a od určitého množstva mentolu (nepríliš vysokého a najmä esterovo viazaného). Tiež od obsahu jasmónu a čo je dôležité, čo najnižšieho obsahu mentofuránu.

 

V čajovine sa preto nesmie vyskytovať väčšina mladých listov, ich silica je relatívne horšej akosti. Účinnosť rastliny nemožno porovnávať s účinkom mentolovej silice (oleja) alebo čistého mentolu, preto, že v rastline pôsobia aj iné účinné látky a to triesloviny, flavonoidy a ďalšie obsahové látky.

 

Čo dodať na záver?

V severnej Afrike a arabskom svete je obľúbený arabský mätový čaj. Je to sladký zelený čaj ochutený mätou. Našiel som zaujímavý recept, tak vám ho predkladám. Pripravíme si ho nasledovne. Do čajovej konvice nasypeme cukor. Jednu lyžičku na 250 ml vody a jednu lyžičku zeleného čaju. Vhodný je Čuč cha (Gunpowder) alebo iný trpkejší zelený čaj.

 

 

Ďalej vložíme do šálky jeden lístok mäty. Všetko to zalejeme horúcou vodou. Lúhujeme 6 minút, premiešame a podávame. Pred podávaním pridáme do každej šálky ešte jeden lístok čerstvej mäty.