Flavonoidy spomaľujú starnutie

Potvrdil to najnovší vedecký výskum

Čo sú flavonoidy a ich účinky - prevencia infarktu

 

Ak konzumujeme flavonoidy v potravinách (čočoriedky, brusnice, olivy, červené hrozno, kurkuma a pod.) podstatne chránime svoje zdravie. Ide o zníženie výskytu alebo o zlepšenie stavu chorôb ako sú srdcovo-cievne ochorenia, infarkt myokardu, cukrovka, ušný šelest, osteoartróza, onkologické ochorenia, neurodegeneratívne ochorenia, psychické poruchy, alergické ochorenia a iné chronické a civilizačné ochorenia. Viaceré vedecké štúdie dokázali, že ak konzumujeme potraviny bohaté na obsah flavonoidov, môžeme výrazne znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, konečníka, žalúdka, pažeráka a prsníka. Prírodné flavonoidy využíva hlavne alternatívna medicína a prírodná medicína.

 

Flavonoidy - účinky

Vedci popísali, že rastlinné flavonoidy majú pozoruhodné preventívne a liečebné účinky. Pôsobia na výstelku steny cievy a na cievnu a kapilárnu priepustnosť. Ide o rozšírenie ciev (vazodilatačný účinok), zabránenie zrážania krvi v cievach, zvýšenie pružnosti a elasticity ciev, zníženie lámavosti ciev, protizápalový a protirakovinový účinok. Niektoré druhy flavonoidov majú výrazný ochranný účinok na cievne vlásočnice, zlepšujú krvný prietok v cievach, pôsobia  ochranne na pečeň.

 

Zabraňujú zrážanlivosti krvi tým, že viažu ióny vápnika, čím tiež zadržiavajú vápnik v organizme. Podporne pôsobia na vitamín C, priamo vplývajú na zlepšenie odolnosti tepien a znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi, čím pôsobia proti ateroskleróze (kôrnatenie tepien). Bránia tiež rozširovaniu bakteriálnych toxínov v tkanivách a sú podpornými prostriedkami pri liečbe infekčných ochorení. Ako účinkujú presne nepoznáme, ale vieme, že účinkujú v bunke na viacerých miestach. Známy je aj ich výrazný protizápalový účinok. Do tejto skupiny patria apigenín, kempferol, luteolín a kvercetín.

 

Molekuly flavonoidov likvidujú nebezpečné voľné radikály

Voľné radikály sú nestále agresívne molekuly alebo skupiny atómov, ktoré vznikajú v organizme. Pôsobenie voľných radikálov v organizme môže byť toxické. Ak sa voľné radikály tvoria vo veľkej miere, podieľajú sa na poškodzovaní buniek, jednotlivých orgánov a následne celého organizmu. S účinkovaním voľných radikálov sa dávajú do súvislosti srdcovo cievne ochorenia, cukrovka, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, pečeňové, kožné a onkologické ochorenia.

 

Voľné radikály sa vytvárajú pri pôsobení negatívnych vonkajších vplyvov ako nadmerné opaľovanie, exhaláty, cigaretový dym, röntgenové žiarenie, nadmerné pôsobenie ozónu alebo chemoterapeutiká. Voľné radikály a ich nadmerné množstvo vzniká tiež pri intenzívnych fyzických alebo športových činnostiach, ale i počas zranení, pri zápaloch, bakteriálnych a vírusových ochoreniach, hnisavých procesoch, nadmernom strese a zvýšenej konzumácii alkoholu. Pri zvýšenej tvorbe voľných radikálov organizmus vyžaduje zvýšenú potrebu látok, ktorým hovoríme antioxidanty. Je potrebné ich organizmu dodať. Medzi významné antioxidanty patria práve rastlinné flavonoidy, koenzým Q10, vitamín C, vitamín E, karotenoidy, selén, zinok a mangán.

 

Viete, čo je francúzsky paradox?

To, že molekula flavonoidov má výnimočné postavenie medzi antioxidantami potvrdzuje aj tzv. francúzsky paradox. V istej oblasti Francúzska bol zaznamenaný nápadne nízky výskyt srdcovo cievnych ochorení v porovnaní s inými oblasťami. Bolo to pripísané konzumácii červeného vína, v ktorom sa vo zvýšenej miere nachádza obsah flavonoidov. Tie sú prítomné v hrozne, ale najvyšší obsah sa nachádza v jeho šupke, pozitívny účinok má flavonoid - resveratrol. Keďže biele víno sa vyrába tak, že šupka sa ihneď odstráni, obsah resveratrolu je v bielom víne nízky. Oproti červenému vínu je asi 100-krát menší.

 

Flavonoidy v potrave - ovocie a zelenina

Vedci zistili, že resveratrol má pozitívny účinok na srdcovo cievne ochorenia a nervový systém a boli potvrdené aj jeho zaujímavé účinky proti starnutiu. Vysoký obsah resveratrolu sa nachádza tiež v čučoriedkach, brusniciach, niektorých bobuľovitých plodoch, paradajke a hlohu. Vysoký obsah flavonoidov je aj v panenskom olivovom oleji, grepovej šťave, menej v džúse. Medzi ďalšie bioflavonoidy patrí rutín nachádzajúci sa v šupkách pomarančov, grepov, mandarínok, citrónov a vo vňati pohanky. Má schopnosť rozširovať krvné kapiláry, zlepšovať ich priepustnosť a zvyšovať prekrvenie tkanív.

 

Bohaté na rastlinné flavonoidy sú niektoré bobule (čučoriedky, brusnice, maliny, jahody, čierne ríbezle a plody bázy čiernej). Obsah flavonoidov a antokyanidíny dávajú tomuto ovociu jeho charakteristickú červenú, modrú a fialovú farbu. Konzumácia týchto bobúľ výrazne redukuje riziká aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení.
 

Bioflavonoidov je známych viac ako štyritisíc. Patrí tu flaván, flavanón, flavón, flavonol, antokyanidín a izoflavón. Obsahujú ich citrusy, čaj, víno, jablko, čokoláda, hruška, olivy, hnedá ryža, zeler, petržlen, brusnice, brokolica, pór, kapusta, cibuľa, cesnak, chren, bobuľoviny, červené hrozno, červený grep, čerešne a jahody. Flavonoidový komplex obsahuje aj kakao a čokoláda, a to vo väčšej miere tmavá. Ma pozitívne účinky na organizmus z hľadiska srdcovo-cievnych ochorení, pôsobí antioxidačne, protizápalovo, zlepšuje funkciu výstelky steny ciev a znižuje tlak krvi. Nesmieme však zabúdať, že zvýšená konzumácia čokolády je spojená zo zvýšeným príjmom sacharidov a tukov.

 

Bioflavonoidy pozná hlavne prírodná medicína

Vo vysokej miere ich obsahuje kôra borovice prímorskej (Pinus pinaster). Jej objav pozitívnych účinkov siaha až do 16. storočia. Bioflavonoidy z borovice chránia cievne steny pred ukladaním cholesterolu, bránia krvným doštičkám zhlukovať sa, tvoriť zrazeniny a tým spôsobovať obehové potiaže, infarkt myokardu, mozgovú mŕtvicu a trombózu hlbokých žíl. Flavonoidový komplex (viac ako 40 druhov) tiež obsahuje list stromu Ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba). Ďalšou možnosťou sú extrakty z hrozna, vín a z hroznových semienok. Výrazne zlepšujú rozšírenie ciev a potláčajú nebezpečenstvo trombózy. Obsahujú ich aj výťažky z čajových lístkov zeleného čaju a olív. V bohatej miere ich obsahujú aj v niektoré naše liečivé rastliny (breza previsnutá, hloh obyčajný, ihlica tŕnistá, báza čierna, lipa malolistá, agát biely, nechtík lekársky a hluchavka biela). Tieto čajoviny často odporúčam podľa potreby v našej špecializovanej poradni .

 

Viete, že náš cievny systém má dĺžku viac ako stotisíc kilometrov?

Cievny systém človeka funguje na princípe pružného spletitého potrubia, ktoré rozvádza krv až do tých najodľahlejších častí tela. Celý cievny systém u jedného človeka dosahuje dĺžku takmer 130 000 km! Možno ste prekvapení z tohto neuveriteľného čísla, ale je to naozaj tak. Nezabúdajme, že udržiavanie kvality a funkčnosti cievneho systému je dôležité pre zachovanie zdravého života každého z nás. Zdravý životný štýl zlepšuje kvalitu nášho života a konzumácia flavonoidov k tomu určite patria. 

 

Objednajte sa na analýzu vašeho bioenergetického poľa mailom alebo zavolajte na tel: 0948 12 10 63.
Radi vám odborne poradíme.