Objednajte sa na analýzu
Vedeli ste, že naše tenké črevo zaberá plochu až 300 m2?
Je to veľkosť ako plocha tenisového kurtu. Črevo je najväčší imunitný systém nášho tela.
Pritom to fyzické a psychické sa v organizme neoddeliteľne preplieta. Dnes vieme, že ochorenia majú aj emocionálne príčiny.
Za uvedenými príznakmi môžu často stáť rôzne vážne ochorenia. Predtým ako použijete fytoterapiu by mal najprv ochorenie diagnostikovať lekár. Samoliečba fytoterapiou, ktorú nerobí skúsený špecialista je často nevhodná. Pre správne fungovanie čreva potrebujeme čistú stravu, vlákninu, minerály a vhodné zloženie vnútorného prostredia, aby sa črevné baktérie v ňom mohli rozvíjať. Aj preto sa čaje z liečivých rastlín používajú už stroročia.
patrí k veľmi častým problémom. Neraz ju veľmi podceňujeme. Zápcha môže byť začiatok vážnych zdravotných problémov. Chronická zápcha je často dôsledkom nadmernej konzumácie rafinovaných potravín. Tie obsahujú len málo vlákniny. Môže to byť aj nedostatočný príjem tekutín. Zápchu potrebujeme riešiť od jej počiatku. Už od prvých príznakov.
Konzumujeme stravu bohatú na nerozpustnú vlákninu (nelúpané ovocie a zelenina, celozrnné potraviny, ovos). Zvyšuje to pohyb čriev. Jeme pomaranče a pijeme dostatok tekutín. Vhodné je semeno Skorocelu indického (Psyllium). Je výborné na ľahké vyprázdňovanie. Pôsobí hojivo na hrubé črevo. Konzumujeme aj mleté Ľanové semeno, 1-3 lyžice denne. Pijeme bylinný čaj z Feniklu alebo Benediktu lekárskeho.
Proti zápche si pripravíme sirup podľa Zetricha: 20 g Kasie sennovej (Cassia senna) zalejeme 250 ml prevarenej vody. Lúhujeme 15 minút a precedíme. Do čaju vmiešame 30 g karlovarskej soli a potom 50 ml medu. Dobre premiešame a rozdelíme na tri dávky. Podávame jednu dávku večer. Len pri väčšej zápche berieme druhú dávku, spravidla až ráno.
Pripravíme si čaj z 50 g sušených listov Ostružiny černicovej. Nasypeme ich do 1 litra studenej vody, privedieme k varu a lúhujeme 10 minút. Pijeme niekoľkokrát denne podľa potreby. Ostružina obsahuje hlavne triesloviny a flavonoidy, ktoré majú výrazný antioxidačný účinok.
Konzumujeme prášok zo semena Skorocelu indického. Upravuje hnačku ale aj zápchu. Alebo podávame sušené borievky, 1 lyžičku niekoľkokrát denne.
Ďalšia možnosť je mletý koreň Nátržníka husieho v dávke na špičku noža. Podávame niekoľkokrát denne plody Jarabiny oskerušovej. Účinný je aj čaj z Benediktu lekárskeho. Pijeme 4-krát denne.
je to ochorenie s psychogénnym pozadím. Strieda sa tu hnačka a zápcha. Pripravíme si čajovú zmes z 200 g vňate Nátržníka husieho, 100 g Lišajníka islandského, 100 g vňate Medovky, 50 g Benediktu lekárskeho a 50 g vňate Tymiánu. Večer pred spaním pijeme ešte na ukľudnenie čaj zo zmesi Ľubovníka bodkovaného,
30 g vňate Rebríčka obyčajného a 20 g Ovsa.
plynnatosť vzniká pôsobením črevných baktérii na nestráviteľné sacharidy a bielkoviny. Preto doplníme stravu o biely jogurt so živou kultúrou. Úžívame probiotikum Lactobacillus bulgaricus. Upravuje črevnú bakteriálnu flóru.
Obmedzíme prísun jedla s vysokým obsahom vlákniny. Plynnatosť vyvolávajú tiež strukoviny a kapusta. Pri ich konzumovaní užívame čaj z Rozmarínu, Šalvie, Tymiánu alebo Feniklu. Na povzbudenie trávenia pijeme čaj z Mäty priepornej. Mäta uvoľňuje svaly hrubého čreva. Dobre pôsobí aj kombinácia zázvoru zmiešaného s malým množstvom citrónovej šťavy.
Vhodný je tiež čaj z Anízu alebo Paliny pravej. Upravuje zažívanie v hrubom čreve. Palinu pijeme v malých dávkach a nie dlhodobo. Na zabránenie plynnatosti pijeme čajovú zmes: 2 diely koreňa Archangeliky lekárskej, a po 1 dieli Harmanček, Mäta, Fenikel a Kmín. Čaj necháme postať a potom ho vypijeme.
Na detoxikáciu čreva je vhodná aj niekoľkodňová hladovka. Vhodný je tiež ligurček lekársky. Používame ho pri nafukovaní, črevných a žalúdočných problémoch. Má výrazne aromatickú chuť.
V prípade narušenej mikroflóry v čreve ako následok podávania širokospektrálnych antibiotík podávame Lactobacillus bulgaricus. Alebo podávame 1 lyžičku mliečneho cukru a zapijeme nálevom zo zmesi 2 diely Harmačeka a 1 diel Bazalky.
Pripravíme si odvar z listov Orecha kráľovského. Vďaka obsahu trieslovín sa používa aj pri zápale konečníka a zápale hrubého čreva.